Knížky přečtené za jaro

Ahoj,
dneska bych Vám chtěla ukázat knížky, které jsem na jaře přečetla. S dětma ve škole jsme si vymysleli soutěž. Vědí, jaká jsem čtenářka, tak jsme se dohodli, že na konci roku získá cenu ten, kdo přečte víc knížek. Aby byla na světě nějaká spravedlnost, domluvili jsme se, že za jednu jejich přečtenou knížku já musím přečíst 5! Nevím, jestli jsem se nepřecenila.. :D ale hlavním cílem je děti přivést ke čtení. A jaká by to byla motivace, kdyby vyhrála paní učitelka. :)

Amélie a tma - Petra Neomillnerová. Tuhle knížku jsem kupovala dětem do školy. A přece jim nebudu kupovat něco, co sama neznám a nemůžu jim to doporučit. :) Mimochodem byla jsem v sedmém nebi, když jsem od naší úžasné paní ředitelky dostala rozpočet 5.000,- na knížky a volnou ruku při jejich výběru. ❤
Amélie a tma od české spisovatelky Petry Neomillnerové mě moc příjemně překvapila. Je o dívce Amélii, která je duch a žije se svou matkou v opuštěném domě. Amélie je osamělá. Pak ale potká Markétu. Obyčejnou živou holku. Výborná knížka pro malé holky. :)


91 stran.

Žhavé zprávy - Jeffrey Deaver. Druhá kniha v sérii s Rune. S holkou, která je vždycky ve špatný čas na špatném místě. Další deaverovka ze seznamu. Vcelku čtivá krimi. Už se těším na další.


260 stran.

Žítkovské bohyně - Kateřina Tučková. Hlavní hrdinka Dora Idesová se vrací do svého domova, do podhůří Karpat. Některé ženy zde byly v minulosti nadány. Říkalo se jim bohyně. Předávaly si pohanské zvyky a vědomosti z matky na dceru, léčily nemocné,... Dora je poslední z bohyní a nechce přijmout tento pro ni zastaralý způsob života. Dokud nepochopí, že osud její, jejího bratra ani tety Surmeny nebyl jen shodou nešťastných okolností, ale důkazem, kam až lidé mohou v důsledku své zloby a strachu zajít.
     Psáno stylem, který mě moc neoslovil. Docela mi trvalo se tím prokousat.. Hlavně výňatky ze svazků StB. Ale vcelku hodnotím knížku kladně. Dlouho po přečtení jsem ještě měla příběh v mysli.


456 stran.

Řbitov zviřátek - Stephen King. Od Stephena Kinga jsem četla už jen To, Carrie a Zelenou míli. Upřímně. Nevím. Nevím, jestli mě tenhle autor baví, nebo nebaví. Něco do sebe to má. Sem tam se najde pasáž, kdy mám husí kůži, ale ve finále se mi knížka zdá natáhlá a.. Nevím no..  Ale Řbitov zviřátek byl pro mě fakt děsivý a výborně se mi četl. Možná k tomu musím ještě dospět. Ale rozhodně v Kingovi pokračuju. Zelená míle je jedna z mých nejoblíbenějších.


336 stran.

Útěk do divočiny - Jon Krakauer. Tuhle knížku jsem prostě nemohla vynechat. O dobrodruhovi..idealistickém mladíkovi, který si připadal mimo v dnešní společnosti. Odebral se proto mimo civilizaci. Do aljašké divočiny. Její surovost a krása se mu však stala osudnou a pravděpodobně po požití jedovatých rostlin zemřel uprostřed divočiny v odstaveném autobuse, který tam stále stojí.
     Prostě asi miluju Aljašku. Všechno to pro mě dostalo jiný význam, když jsem aljašskou divočinu a především její rozlehlost a divokost viděla na vlastní oči.



262 stran.

Šest vran - Leigh Bardugo. Fantasy sága, která mě na první pohled upoutala svým zpracováním. Musela jsem po ní sáhnout. Kniha je o nájemných zločincích, kteří se pokoušejí vniknout na místo, kde ještě nikdo nevnikl. Spřádají plány, jak tuhle sebevražednou misi zvládnout. Čtivé..ale po prvním díle se nemůžu rozhodnout, jestli se mi líbí, nebo je podprůměrná. Uvidím po přečtení dalšího.


384 stran.

Za zavřenými dveřmi - B. A. Paris. Tak tahle knížka mě fakt dostala. Už se mi dlouho nestalo, aby ve mně po přečtení ještě tak dlouho zůstala pořádná úzkost. Cítila jsem ji už od začátku. A to jsem k tomu ještě ani neměla důvod. Vše to vypadalo růžově. Ale podle názvu jsem brzy čekala zvrat. A ten přišel dřív, než jsem se nadála. Fakt dobrá knížka, která donutí člověka zamyslet se nad tím, jak můžou být lidi šílení a zvrácení.


264 stran.

Chladnokrevně - Robert Bryndza. Chladnokrevně jsem dostala od mojí kamarádky k narozkám. A je vidět, že mě má fakt prokouklou. Sice jsem nečetla všechny díly série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou, ale po přečtení tohohle se k nim určitě musím vrátit. Svižně, čtivě napsáno. Dvě dějové linky. Vyšetřovatelé a vrazi. Knížka mě bavila, přečetla jsem ji za 1 den!


416 stran.

V lese visí anděl - Samuel Bjørk. Tak tohle je pro mě objev jara. Další severský spisovatel krimi, ze kterého jsem vyřízená. Výborně napsané. Hned jsem musela číst další. Příběhy navazují jen společnými postavami. Každá kniha nový případ s novým šílencem.


384 stran.

Sova - Samuel Bjørk. Po dočtení jsem utíkala do knihkupectví koupit další díl.


400 stran.

Veselí - Radka Třeštíková. Často jsem na tuhle knížku a vlastně i autorku narážela na Instagramu. Nejsem zrovna fanoušek českých spisovatelů. (Nevím proč, ale vždycky, když si vybírám knížku, sáhnu po cizinci).  Mile mě tahle knížka překvapila. Odehrává se na Moravě, takže rozhodně nechybí pěkná moravština. Knížka popisuje život takový, jaký je. Bez přetvářky, pozlátka. Od srdce jsem se u některých situací nahlas zasmála. Nad tím paradoxem. Za chvilku se mi zas po tvářích kutálely slzy. To je přesně důvod, proč je mi bližší fantasy. V reálném životě je smutku a radosti dost. A tahle knížka nám to podává přesně tak, jak to je. Četla se mi fakt dobře i když jsem po ní sáhla čistě ze zvědavosti, aniž bych věděla o čem vůbec je.


424 stran.

Prokletí Salemu - Stephen King
     Děsivé už od začátku. Ale tahle kniha od Kinga se mi fakt líbila.. Od začátku víte, že je něco špatně, ale pěkně dlouho Vás tu autor napíná, než jste si jistí, jak to doopravdy je.. Víc ale neprozradím. :)



464 stran.

Sníh nebo popel - Sara Raasch
     První díl fantasy trilogie. Hlavní hrdinkou je mladá dívka Meira, která s pár krajany putuje světem a společně se získat zpět své ztracené království, které jim bylo násilně ukradeno. Svižné tempo, zajímavý příběh, od začátku vcelku předvídatelný. Klasický motiv.. Hlavní hrdinka není tak obyčejná, jak se snad na první pohled zdá, celým příběhem nás provází padouch, se kterým se na konci při souboji setkáváme.. 3*

296 stran.

Bratři lví srdce - Astrid Lindgren
Nádherný příběh dvou bratrů Jonatána a Karla, který začíná ve chvíli, kdy oba bratři zemřou. Oba se spolu znovu setkávají v magické zemi, která na nás čeká po smrti. Všechno tu na první pohled vypadá idilicky, ale zlo si našlo cestu i do země zaslíbené. Je jím samozvaný král, který se snaží ovládnout zemi a zotročit lid. Bratři v sobě musí najít odvahu a pokusit se zlo porazit. Krásná knížka..občas trochu strašidelná.. Občas hodně smutná..tématem je sourozenecká láska a smrt. 4*

151 stran.

Magnus Chase - Prastarý meč - Rick Riordan
Při čtení téhle knížky jsem si uvědomila, že mě tenhle autor fakt baví. Četla jsem od něj několik dílů Percyho Jacksona.. Které se týkají řeckých bohů.. Tahle sága s Magnusem je zase o severských bozích, kteří jsou mi upřímně mnohem bližší. ❤ I když má knížka skoro 500 stránek přečetla jsem ji jedním dechem snad za jeden den.. A hned jsem sahala po dalším dílu. Je fakt super.. :) 4,5*

488 stran.

První stříbrná kniha snů - Kerstin Gier

Příběh o partě mladých lidí, kteří se ve spánku dostávají do snového světa, ve kterém spolu můžou komunikovat, navštěvovat vzájemně své sny a zažívat tam různé věci. Ale ani ve snovém světě není vždy bezpečno. Jediná chyba změní životy všech zúčastněných. Knížka nenadchla, neurazila. Možná si přečtu i další díly když bude nouze. :)

352 stran.


Sběratel motýlů - Dot Hutchison

Moc dobrá knížka o sériovém vrahovi, který unáší mladé dívky, tetuje jim na záda motýlí křídla, drží je zavřené ve velikém skleníku a po dosažení 21 let je vraždí, zalévá do pryskyřice a vystavuje je jako své zvrácené exponáty. Zajímavé hlavně bylo..a byla to příjemná změna..že knížka byla psaná ne z pohledu vyšetřovatelů, ale z pohledu jedné z vězněných dívek..která po zachránění sedí ve vyšetřovací cele a vypráví svůj příběh.

352 stran.



Za jaro přečteno: 17 knih. 5780 stran.

Nejlepší knihy: Sova, Magnus Chase, Za zavřenými dveřmi, Sběratel motýlů.

Nejslabší knihy:  První stříbrná kniha snů, Sníh nebo popel.

     Celkově jsem s množstvím i výběrem knížek za jaro docela spokojená, žádná z knížek nebyla úplná ztráta času. Doufám, že i v létě se budu držet podobného tempa. :) ..ale už by to chtělo najít další "wow", ke které se budu ráda tisíckrát vracet, jako k Harrymu Potterovi.. Hobitovi a Pánu prstenů.. Stmívání.. Atd. To jsou prostě moje srdcovky. ❤

Nějaké doporučení?

Jsem ráda, že jste dočetli až sem a doufám, že jsem Vás inspirovala.

Pa Š. ❤

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jarní Wish List

Péče o vlasy

Londýn - první den v Londýně, doprava