Knihy přečtené za jaro 2021

     Vítám Vás u nového čtecího.. :) 

Jaro nám ťuká na vrátka, tak je čas na nový článek, ve kterém se můžete podívat, co jsem za 3 měsíce přečetla. Už teď - na začátku března cítím, že tolik knížek jako v zimě asi nedám. A jsem zvědavá, jestli je tato moje doměnka správná, nebo špatná a já překvapím sama sebe. Ale když si vzpomenu, kolik skvělých knížek mám na cestě! Uvidíme.. Zkusím se překonat.. Když je stejně karanténa a nikam nemůžeme. 

     Kliknutím na název knihy se dostanete na stránky cbdb.cz, kde se o knize můžete dozvědět více. Všechny obrázky jsou vypůjčené z těchto stránek. 

 1. Nenávist - Chris Carter

Desátý díl s detektivem Robertem Hunterem. Tentokrát detektiv řeší útěk z vězení. Uprchl nejděsivější sériový vrah, kterého Hunter kdy dostal - původně jeho kamarád z vysoké - Lucien. A jeho jediným cílem je zničit Huntera. 

Skvěle napsané. Jako snad každé Carterová dílo. Překvapivá brutalita, děj plyne bez jediného zádrhelu a snad každá stránka je překvapením. 

95%

366 stran.


2. Napsáno krví - Chris Carter

Poslední díl. Ale nedalo mi to a musela jsem si ho už konečně přečíst. Prozatím tedy poslední. Děj nebyl nějak finálně ukončený, takže předpokládám (doufám), že se brzo dočkám dalšího veledíla.

Tentokrát Hunter hledá sériového vraha, o kterém nikdo neví. Dokud se jedné mladé kapsářce nepodaří zcela omylem ukradnout vrahův deník, do kterého si detailně zapisuje všechny vraždy, kterých se dopustil. Deník se dostává do rukou Hunterovi a ten zjišťuje, že zločiny se skutečně staly. Že nejde o žádnou smyšlenost.. Ale vrah se rozhodl, že svůj deník získá zpět. Kapsář není nikde v bezpečí. Vrah je - zdá se - vždy o krok napřed. 

90%

368 stran. 


3. Chvíle před koncem - Lauren Oliver

Young Adult. Nic jsem od téhle knížky neočekávala. Měla jsem ji už pár let na seznamu k přečtení a teď, když jsem na ni narazila, rozhodla jsem si ji přečíst. I když je mimo žánr, který obvykle čtu. 

Čtyři kamarádky. Střední škola. Amerika. 

Zdá se to jako úplně obyčejný den. Čtyři "včelí královny" v čele s tou nejhorší. Vtípky na úkor ostatních. Nedotknutelné. Dokud se jim po cestě z večírku nestane nehoda. Sam se probouzí ráno ve své posteli. Ale problém je ten, že už je zase pátek ráno a Sam si uvědomuje, že při nehodě nejspíš zemřela a dostala se do časové smyčky. Po několika dnech je Sam přesvědčená, že dostala druhou šanci a pokouší se věci napravit. Povede se jí to, nebo je smrt definitivní? 

75%

384 stran. 


4. Oceán na konci uličky - Neil Gaiman

(Vyšlo také pod novým názvem "Oceán na konci cesty") 

     Do téhle knihy jsem se vrhla v rámci společného čtení na instagramu. Už jsem o ní předtím slyšela, ale jen okrajově. Vůbec jsem nevěděla o co jde. 

Po pár stranách jsem si uvědomila, že jsem do Gaimana četla Koralinu a ta byla pro mě pěkně děsivá. Oceán se mi nakonec moc líbil. 

Příběh vypráví o sedmiletém chlapci a jeho střetem s realitou a světem za hranicí reality, kde čekají temné bytosti, které se vinou chyby dostanou do našeho světa. Této chyby se dopustí náš chlapec společně se svou novou kamarádkou Letty, která není tak úplně typickou holčičkou. V knize se mísí dětský pohled na svět, fantazie a hororové prvky. Klasický Gaiman.. Na konci jsem se zamyslela, byla bych ráda, kdyby příběh pokračoval.. Ráda bych věděla, co bylo dál. 

85%

336 stran. 


5. Teorie vraždy - Andrew Mayne

Třetí díl s doktorem Theo Crayem. Tentokrát je geniální vědec na stopě zabijákovi, který vlastně nevraždí. Theovi se podaří spojit několik zdálnivě různých případů. Někdo úmyslně nakazil některé jedince virem, který způsobuje změny na mozku, které pak vedou k násilnému chování - vzorný otec vy střílí celou svou rodinu, příkladný zaměstnanec téměř k smrti umlátí svého nadřízeného,... A těch případů jsou desítky. Theo zjistil, že virus je uměle vytvořený a na vlastní pěst pátrá po jeho zvráceném tvůrci. 

První dva díly se mi docela líbily, tak jsem se rozhodla sáhnout i po dalším. Tenhle díl mě ale až tak nenadchl. Konec byl uspěchaný a ukončený a vyřešený na pár stranách. Co mi v knize vyloženě vadilo bylo to, že v ní bylo až moc teorie.. Všechno podrobně vědecky vysvětlení.. Upřímně.. Tyhle pasáže mě docela nudily.. Prozatím poslední díl si ale taky přečtu, abych to měla komplet.. 

60%

304 stran. 



6. Temný vzorec - Andrew Mayne
4. díl s Theo Cranem. Pomocí matematických vzorců se tentokrát Theovi podaří vypátrat vraždícího maniaka v nemocnici na dětském oddělení. Jaká je pravděpodobnost, že se na jednom oddělení sejdou dva sérioví vrazi? Toto pátrání však Thea stojí mnohem více, než očekával. 

Lepší. Až na ten konec.. Lepší. Tentokrát autor vynechal přehršel vědeckých termínů a popisů, ale geniálně zmatlal konec knížky. Jako Theo po vražedkyni pátrá měsíce a měsíce.. Jedno město po druhém.. Stojí ho to vše.. Vztah, domov.. Stane se v podstatě bezdomovcem, který se soustředí jen na dopadení vraždící sestry.. Pátrá.. Pátrá.. Najednou "bum". Vyřešeno na dvou stranách bez bližšího vysvětlení. Jo, ten konec otřesnej. Škoda.. Jinak se mi knížka docela líbila. 

60%
304 stran. 

7. Půlnoční slunce - Stephenie Meyer

     Po tolika letech jsem se konečně dočkala tohohle příběhu Edvardovým pohledem. Sérii Stmívání naprosto miluju a je u mě hned na druhém místě po Harrym. Několikrát jsem četla neoficiální verzi Půlnočního slunce, která před lety unikla na internet. Takže jsem očekávala, že si ji jen dočtu a budu ji mít konečně fyzicky doma. Ale strašně mě knížka překvapila.. Milion nových informací, které mi tenhle můj milovaný svět ještě víc přiblížily a ty staré vidím najednou úplně jinak. Po dočtení určitě sahám po dalším dílu. Pokud sérii Stmívání máte rádi, Půlnoční slunce Vám skvěle ucelí pohled. Pokud jste ale Stmívání nečetli, popřípadě ho nemáte rádi, po knize ani nesahejte.. Pro mě je to ale stejně pořád to nejhezčí Love Story na celém světě. 
720 stran. 
100%


8. Život v dodávce - Forest Trenz a Barbora Masaříková

Tuhle knížku jsem dostala od mojí nejlepší kamarádky k narozeninám a nemohla se trefit lépe. 

Knížka o českém páru, který se zhruba na rok vydal i se svým psem na cesty ve staré dodávce, kterou si sami upravili. Cestovali především po Evropě, ale zatoulali se také do Maroka. Krásný popis radostí i strastí z cest. Super knížka. 

90%
272 stran. 


Ano, už zase nastal čas.. Několik let jsem celou sérii nečetla, tak je na čase.. Miluju to. 
100%
256 stran. 


10. První, která zemře - Victoria Jenkins
Druhá kniha v sérii Detektivové Kingová & Laneová. První díl jsem nečetla, ale ničemu to nevadilo. Díly na sebe volně navazují a spojujícím prvkem jsou právě dvě detektivky. 
Kniha se mi četla dobře vzhledem k dělení na krátké kapitoly. Přesto jsem se s příběhem nedokázala ztotožnit.. K žádné z postav jsem si nevytvořila hlubší vztah. V knize mi chybělo napětí, a ačkoli se jí přímo nedá nic vytknout, do dalších dílů se už pouštět nechci. 

60%
360 stran. 

11. Lískový les - Melissa Albert

     Tak navzdory recenzím a hodnocením na různých databázích mě tahle knížka velmi mile překvapila.. Ba dokonce nadchla. Zvláštní příběh, v průběhu jsem se trochu ztrácela, přišlo mi strašně moc děje vecpaného na málo stránkách, ale když se na to podívám pěkně v celku, příběh se mi strašně líbil.. Že začátku, kdy všechno bylo ještě zahaleno tajemstvím, byl příběh pěkně mrazivý.. A první část knihy se mi dokonce líbila mnohem víc, než druhá.. Konec dobře vyřešený.. Opravdu nemáte celou dobu nejmenší tušení nejen jak příběh dopadne, ale ani kam se dostanete hned na další straně. Příběh jako takový popisovat nebudu. Ani si nejsem jistá, že bych ho dobře vysvětlila, nicméně můžu jen poradit: nedejte na oficiální anotace knihy. Absolutně o příběhu nevypovídají. Kdo má rád fantasy a netradiční příběhy, myslím, že by se mu Lískový les mohl líbit. 
90%
432 stran. 


12. Harry Potter a Tajemná komnata - J. K. Rowlingová
     Druhý díl mé milované série. ❤ Strašně dlouho jsem celou sérii nečetla.. Tak je konečně na čase.. 
     Tento díl je pro mě už od dětství něj strašidel něj šíření.. A bojím se u něho do dnes.. 😄

100%
368 stran. 

13. Harry Potter a Vězeň z Azkabanu - J. K. Rowlingová

Můj nejoblíbenější díl z celé série.. :) Konečně se mi povedlo zase se naladit na vlnu Harryho Pottera.. Zjistila jsem totiž, že čas šíleně letí a už je to zase pár let, co jsem přečetla komplet celou sérii. 




383 stran. 
100%


Za jaro prozatím přečteno: 

  • 13 knih 
  •  4853 stran
Seznam pravidelně aktualizuji (do konce měsíce května). 

Dejte mi vědět, co teď čtete vy?? 

Komentáře

  1. Život v dodávce zní moc fajn! Půlnoční slunce překvapilo vysokým hodnocením. Také jsem kdysi četla ty upirátěné verze a možná by bylo hezké vzpomínání přečíst si jej celé...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jarní Wish List

Péče o vlasy

Březen v obrázcích