Bulgaria - Primorsko 2017


Hezký den :) dnes tu máte článek z Bulharska - z malého letoviska Primorsko, které se během posledních let stalo u českých rodin stále vyhledávanějším. Důvod je podle mě zcela prostý - ceny. :) V porovnání s ostatními přímořskými letovisky (Chorvatsko, Itálie,...) jsou zde ceny o mnoho nižší. Není vyjímkou dopřát si zde oběd ve formě "meníčka" za 4leva (60,-). 

Co se týká pláží, v Primorsku se nacházejí dvě pláže - severní a jižní - obě písčité. Jižní pláž je ideální zejména pro rodiny s dětmi. Moře je zde klidné, postupně se svažuje. I několik metrů od břehu dosahuje voda do úrovně lýtek či kolen. Severní pláž je větrnější - obvykle s vlnami, voda několik metrů od břehu dosahuje do pasu. 
Na obou plážích je možnost občerstvit se (za ceny o maliko vyšší než ve městě). Bary a jídelny od sebe mnohdy dělí jen pár metrů. 


Pokud hledáte klidnou dovolenou, není Primorsko zrovna nejlepší volbou. V době sezóny (polovina června až polovina září) je pláž i městečko narvaná k prasknutí. Pokud chcete mít na pláži trochu soukromí (rozumějte nedotčený osobní prostor) vydejte se na plážích až dozadu, nespokojte se s prvním místem,kde Vás dřevěný chodník vyplivne. :) Naopak mimo sezónu je podle místních "městem duchů". Zmizí prodejci, zavřou restaurace, bary i kavárny. Lidé se odstěhují zpět do svých domovů ve větších městech. A podle bábušky (která nás ubytovává již několik let) můžete vyrazit do ulic úplně nazí. "Však je to jedno. Nepotkáte na ulici ani nohu". :)


Jelikož je Bulharsko velmi žádaným místem pro české a slovenské turisty (na čecha narazíte na každém rohu), není vyjímkou menu v restauracích s českým překladem. Pokud však chybí vždy je tam překlad alespoň anglický (což není vždy zrovna výhra - za celou dobu pobytu jsem se anglicky domluvila pouze v jedné restauraci!). Často je však možné domluvit se i česky. Takže ideální dovolená i pro ty, kteří neovládají druhý jazyk. :) A komu by se náhodou stýskalo po domově, má možnost navštívit restauraci Praha, kde si může vybrat dobroty od svíčkové až po bramborák. :)

Pokud se (stejně jako my) necháte zlákat v nápojovém lístku Piñacoladou za 1,50 leva, přinesou vám nápoj podivné barvy a ještě podivnější chuti. Podle informací od slečny, která nás obsluhovala, to opravdu je Piñacolada. Vozí jim to ve flaškách, na kterých je napsáno Piñacolada. :D No, posuďte sami. 


Jídlo v Bulharsku je také samostatnou kapitolou. Na ulicích najdete vše - pizzu, kebab, smažené dary moře, jídelny, ve kterých máte na výběr z mnoha druhů již hotových jídel, která Vám "kydnou" rovnou na talíř,... Celkově mi příjde jejich kuchyně strašně těžká, mastná... Ale je to jen o osobních preferencích. A také samozřejmě netvrdím, že se zde nadá výborně najíst. Často narazíte na výborné jídlo za 3 leva, jindy si dáte jídlo za 15 a nestojí za nic. Restaurací, jídelen a stánků s občerstvením je zde nepřeberné množství, takže radím zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. :)

Naší oblíbenou restaurací se stala rybí restaurace, kousek od našeho ubytování. Hospůdka je zařízena ve stylu rybárny, je to tam moc milé, obsluha příjemná, krásně se tam tráví večery. Třešničkou na dortu je jejich výborné jídlo. Naším favoritem se stal Řecký salát. Řeknete si "Cože? Tohle? Však na tom se nedá nic pokazit." Ale věřte tomu, že TADY chutná salát úplně jinak, než u nás doma. Zelenina a ovoce tu celkově chutná úplně jinak - jako slunce.


Tuhle restauraci musím vychválit do nebe ještě kvůli jedné věci. Mušle. Nikdy jsem nejedla lepší. :)


Další věcí, kterou musíte ochutnat jsou palačinky. Jsou výborné, teňounké, křupavé a velké jak ruka. :) Dají se koupit na ulici za 2-5leva (záleží na tom, s čím si palačinku vyberete).


Jelikož nám tu několik dní nepřálo počasí (přijela jsem jako sejr, odjíždím jako sejr), zjistily jsme, jak málo vyžití je v Primorsku. Proto jsme vyrazily do Sozopolu, který je vzdálený asi 25km.

Sozopol je krásné historické městečko, kde se dá strávit den moc příjemně.


Stejně jako v Primorsku jsou na každém rohu stánky se vším možným.




I výběr dobrot na ulici je tu větší jak v Primorsku. Ryby připravené na nejrůznější způsoby, mušle - obalované, smažené, dušené, krevety,... Mňam :)






Stejně jako v Sozopolu je i v Primorsku na hlavní třídě stánek vedle stánku, kde si na své musí přijít každý. Opomenu-li jídlo, nejčastějším zbožím jsou jak jinak než suvenýry. Magnetky, tašky, peněženky s nápisem Primorsko či Bulgaria, mušle, zvonkohry a šperkovnice z mušlí,...

Dá se zde koupit i vyhlášená bulharská "růžová kosmetika".



A samozřejmě oblečení. Oblečení sem vozí z Turecka a není vyjímkou, že si z tržnice donesete košili "Tommy Hilfiger" (25leva), kabelku "Chanell", "YSL" (40leva), teplákovou soupravu "Adidas", "Nike",... (50leva), boty "Vans" nebo "Converse"(25leva) a mnoho dalšího. Jak říkám, určitě si každý přijde na své.

Večery jsou zde hlučné a přelidněné. Zpěváci v restauraci, kterou máte přímo pod oknem, 4 hodiny denně neúnavně pějou pořád a pořád stejné písně (po třech dnech už si ale zpíváte s něma, protože Vám nic jiného nezbývá), diskotéky, projíždějící auta, hlásající, že právě jejich diskotéka je N°1 v celém Primorsku! Vyčerpávající. Alespoň pro mě.

Primorsko ožívá až večer. Přes den tráví čas většina lidí na plážích, večer, když zapadne slunce, vyráží všichni do ulic. Stalo se vám, že je skoro půlnoc, cáráte městem a najednou máte chuť na kafe a zákusek...ok, jdete, sednete do první kavárny, na kterou narazíte a to kafe se zákuskem si prostě dáte. Palačinka ve 3 ráno? Není problém. :) Takové malé radosti, po kterých se člověku i zasteskne, až bude vzpomínat na dovolenou.

Pokud jste raději pro klidnější trávení večerů, nesmíte v Primorsku vynechat procházku po promenádě. Stmívá se, kousek od Vás narážejí vlny do kamenů,na kterých se vyřádili místní umělci..no romantika.. Pokud na Vás netroubí děti (i dospělí) prohánějící se po promenádě na šlapacích drožkách. A ti troubí pořád, takže... :) ale rozhodně procházka krásná...




Doufám, že Vás článek bavil a byl pro Vás alespoň v něčem přínosem. :)

Zdraví Šárka ❤🌊

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jarní Wish List

Péče o vlasy

Březen v obrázcích