Knihy přečtené za jaro 2020


Krásný den, 
konečně jsem tu s článkem, který obsahuje seznam knih, které jsem přečetla za jaro a jejich minirecenze. 

     Moje láska. Knížku jsem začínala číst - symbolicky - 29.2., kdy Harry slavil 20let od prvního vydání v České republice. Nemohla jsem proto jinak, než začít s tímhle nádherným příběhem, který můžu číst znova..a znova.. a znova.. ❤
5* z 5*

256 stran.



2. Kaštánek - Søren Sveistrup
     Veliké překvapení. Dlouho jsem se Kaštánkovi vyhýbala. Valil se na měze všech stran. A pokud tomu tak je, nejsem vždycky přesvědčená, že je to oprávněná sláva. Tentokrát jsem ale byla mile překvapená. Prvních 100 stran jsem měla celkem problém začíst se. Bývá to taky tím, že tyhle severská jména mi nejsou blízká, špatně se mi pamatují. A to mě trochu odrazuje, protože se dlouho neorientuju kdo je kdo. Nicméně jsem vytrvala a byla jsem nakonec moc ráda, že jsem to nevzdala. Autor nás celý příběh udržuje v napětí. Když už jsem si začala myslet, že vím, dostala jsem pocit, že je to všechno špatně. Takové zvláštní pnutí. Dokud se všechno nevyřešilo.. Nemohla jsem přestat číst. Ráno jsem dokonce vstala o 2 hodiny dřív, než jsem šla do práce, abych Kaštánka mohla dočíst. :) Bylo to super. I konec nezklamal. :) Pokud máte rádi severské detektivky, určitě sáhněte i po kaštánkovi. 
4,3* z 5*

464 stran. 


3. Polámané panenky - James Carol
    Jefferson Winter odešel ze své svobodné vůle od policie a začal případy sériových vrahů řešit společně s policií jako konzultant. Winter bojuje se svou minulostí a s posledními slovy svého otce - usvědčeného a popraveného sériového vraha "My dva jsme stejní..."
    Tentokrát se vydává do Londýna řešit neobvyký případ. Pachatel unáší ženy, vězní je, mučí je, provede jim lobotomii a propustí je na svobodu. Z žen jsou však už jen prázdné skořápky. Čtyři ženy už potkal tento strašný osud a pátá žena byla právě unesena.
     Winter společně s policistkou Sophií Templetonovou pátrají po tomto šílenci. Vše graduje únosem agentky Templetonové. Nyní jde o minuty.
     Čtivý příběh, zajímavý námět, kniha má spád a je neotřelá. Moc mě bavila a jsem ráda, že se jedná o první knihu v sérii Jefferson Winter. U nás vyšly prozatím 3 díly. Moc se těším, až si přečtu další.

4,2* z 5*
312 stran.

4. Renegáti - Maryssa Meyer
     Dlouho jsem čtení téhle knížky odkládala..nevím proč.. Možná proto, že jí bylo všude plno.. Nebo proto, že je mi obálka knihy celkem nesympatická?? Nicméně jsem se do toho pustila. Svět, ve kterém vládnou superhrdinové a bojují proti superpadouchům. Někteří lidé jsou výjimeční - nadaní superschopnostmi. Renegáti jsou organizace superhrdinů, kteří stráží svět. Anarchisti jsou ti "superpadouši", co se snaží zničit Renegáty. Ale je všechno tak, jak se na první pohled zdá? Nova je Anarchystka. Když jí bylo šest let, někdo zabil její rodiče a mladší sestřičku. Nikdo nepřišel. Renegáti nepřišli a nezachránili je. Nova Renegáty ze srdce nenávidí. Anarchisté se rozhodnou Novu poslat přímo do středu nepřítele. Při zkouškách se Nova stane Renegátkou. Je v týmu s Adrianem - synem velitelů Renegátů. Začíná zjišťovat, že svět není jen černobílý. Renegáti jsou taky jen lidé, často moc milí a příjemní. A mezi Novou a Adrianem to pořádně jiskří. Nova balancuje na hraně. Co je vlastně dobře a co špatně?? A co se stane, až její kolegově z řad Renegátů zjistí, že právě ona je obávaná a hledaná Anarchiska Nightmare?
     Tahle knížka se mi fakt hodně líbila. I když jsem k ní byla ze začátku skeptická. Superhrdinové - to přece není nic pro mě. Omyl. Kniha měla neuvěřitelné tempo. A nejvíc mě dostal rozhovor s Anarchistou (padouchem) loutkařem Puppeteerem:

"Hrávali jsme si spolu. Občas, když se v noci bála, jsem vzal maňásky a udělal jí divadlo. Nejvíc se jí líbily stínový loutky, na ty jsem specialista. Pamatuješ, N–“ Škytl. Zakašlal. „Ehm, na Nightmare si dobře pamatuju. Noční můrka. Byli jsme kamarádi…“ Zkrabatil čelo a záchvěv radosti překryl smutek. „Alespoň tenkrát.“ 

     Nově málem puklo srdce. Poslední roky měla Winstona za otravného blázna, ale měl pravdu. Když byla mladší, skutečně byli přátelé. Jak je možné, že se z ní stala taková… taková Anarchistka?

  Upírala na něj oči, přála si, aby vzhlédl a podíval se na ni, chtěla mu nějak sdělit, že ji to mrzí, že si pamatuje na ty bezesné noci, kdy ji rozesmál, i co to pro ni znamenalo.
  Jenže Winston seděl se sklopenou hlavou." 

4,5* z 5*
512 stran.


5. Nevítaný host - Shari Lapena

      Příběh začíná jednoho pátečního večera, kdy se do odlehlého hotelu sjedou hosté - Gwen a její kamarádka Riley, páry Ian a Laureen, Mathew a Dana, Henry a Beverly, známý obhájce David a spisovatelka Candice. První noc pobytu je nalezena Dana mrtvá. Jedná se o nešťastnou náhodu, nebo ji někdo zabil? V noci řádí silná sněhová bouře, nefunguje elektřina ani telefony, aby se mohla zavolat policie. Hosté jednotlivě přemýšlejí, zda to byla nehoda nebo vražda a kdo ji má na svědomí. Do tuhého začíná jít ve chvíli, kdy je nalezena uškrcená spisovatelka Candice. Teď už nikdo nepochybuje o tom, že v hotelu je vrah. Je to někdo z hostů, nebo se v hotelu skrývá někdo další?
     Kniha mi připomínala nějaký starý detektivní román ve stylu Agathy Christie. Příběh se mi líbil, občas jsem se i docela bála, když hosté prohledávali celý hotel, aby zjistili, jestli se někdo cizí v hotelu neukrývá.
            Dojem z celé knihy mi pokazil plytký závěr, který byl podle mě nedomyšlený. Jako usvědčit vraha podle jediného důkazu.. A ještě tak otřepaného a celý příběh vyřešit na 5ti stranách?! To fakt ne.
              Jediné, co mi trochu zlepšilo celkový dojem byl dodatek na závěr. To bylo geniální. :D Vážně jsem se pobavila a od srdce zasmála.
               Takže až na ten konec, knížku hodnotím vcelku kladně. Zajímavý příběh, v první polovině trochu utahaný, pak ale nabral docela rychlý spád (na konci až moc rychlý).

3,5* z 5*
256 stran.


6. Krutý princ - Holly Black
     Od Holly Black mám přečteno pár knih a dalo by se říct, že jsem se pro ni úplně nenadchla. Na bookstagramech se ale v posledních měsících začala hodně propagovat kniha Krutý princ. Konečně jsem se k ní dostala i já.
     Musím říct, že je to skvělá fantasy, na něco tak dobrého jsem už měsíce nenarazila. (Naposledy jsem takhle nadšená byla ze Sarah J. Maas).
       Holly Black má skvěle propracovaný svět víl, často nestačíte zírat, jak zlá a intrikující stvoření tyhle víly jsou! Postavy v knize jsou skvělé..cítila jsem k některým silné emoce, některé jsem z duše nenáviděla a některé jsem si ihned zamilovala.
            Hlavní hrdinka Jude je skvělá..holka, která neměla lehké dětství, ani teď se s ní život nemazlí a ona to stejně nevzdává.
             Jsem z knihy opravdu nadšená.

4,5* z 5*
420 stran.

7. Everless - Panství krve a kovu - Sara Holland

     Jules žije se svým otcem ve světě, kde se platí časem. Čas je extrahován z krve a měněn na mince. Někdo má čas několik životů, někdo musí prodat své poslední dny, aby uživil sbe a rodinu. Jules se svým otcem na tom nejsou dobře, proto se Jules rozhodne odejít na panství Everless, kde je práce těžká, ale skvěle placená. Otec se Jules snaží za každou cenu zabránit. Kdysi na panství Everlass žili, ale kvůli tragédii museli oba uprchnout. Pro Jules je nebezpečné se na Everlass vracet, mohl by ji někdo poznat. To však ale není důvod, proč se otec snaží Jules zabránit. Tíží ho mnohem temnější tajemství.
      Poslední dobou mám štěstí na dobré knihy. Možná je to také tím, že se snažím pečlivěji vybírat, do čeho se pustím.
           Jules mi od začátku není příliš sympatická. Rozčilují mě její neustálá špatná rozhodnutí, díky nimž se ona i její blízcí dostávájí do nebezpečných situací. Mnohé z nich to stojí život.
      Líbí se mi myšlenka světa, kde se platí časem. Kniha má svižné tempo, četla jsem ji jedním dechem. A až na hlavní hrdinku, která mě rozčiluje (ale jde pouze o můj subjektivní názor) je kniha skvělá a rozhodně sáhnu i po dalším dílu, který už brzy vychází.

4,3* z 5*
340 stran.


8. Cilčina cesta - Heather Moriss
    Druhá kniha od spisovatelky Heather Moriss.. A druhá kniha, která mi vzala slova. Nádherná..strašná..neuvěřitelná..smutná.. Tahle kniha ve mně dlouho zůstane.
     Kniha se opírá o některá fakta, zbytek je smyšlený. Narozdíl od Tatéra z Osvětimi tahle kniha není tak moc o lásce, ale o síle člověka, o přežití,o houževnatosti a o lidské zrůdnosti..
      Neuvěřitelné, jak se mohlo něco tak strašného v moderní společnosti dít. Člověka to nutí zamyslet se nad tím, že může být vděčný za to, co má..i když jsou lidé stále nespokojení.. Jen si to uvědomit.
      Několikrát mě kniha dohnala k slzám..přesto, pokud bych měla nějakou knížku doporučit, byla by to tahle. ❤

4,7* z 5*
336 stran.

9. Bouřná vrána - Kalyn Josephson
336 stran.

10. Město duší - Martina Čekalová
328 stran.

Experiment zaměřený na lidskou imunitu se zvrtl a u některých jedinců se zhmotnila jejich duše. Duše má formu zvířete, keré je součástí člověka a může se zhmotnit. Tito jedinci jsou ukryti před společností ve městě, který není na žádné mapě.
Líbí se mi myšlenka zhmotněných duší, nicméně s odstupem času, který jsem si nechala na promyšlenou musím uznat, že kniha má potenciál, který v tomto díle autorka zcela nevyužila. Hlavní hrdinka Raven - nepochopila jsem, čím je tak výjimečná a odlišná od ostatních. Rozčilovalo mě, že se k ní všichni chovali jak k chodícímu průseru. Nejen dospělí, ale také její kamarádi. Brzy vychází další díl, který si také přečtu, jen proto, abych si udělala ucelený obrázek o sérii. Doufám, že autorka v dalším díle zodpoví mnohé otázky, které u mě první díl vyvolal.
Hodně zajímavá postava pro mě byl Caleb, u kterého autorka výborně popsala jeho psychické potíže a samotu. Přišel mi mnohem zajímavější než Raven a autorka skvěle vymyslela jeho dějovou linku. Kvůli němu se i těším, až si přečtu další díl.
Příběh bych doporučila spíše mladším čtenářům.

11. Ohrožená - Rachel Abbot 
     Leo se rozhodla postavit svým démonům a odjela navštívit svou sestru do zrekonstruovaného domu, na který nemá ty nejlepší vzpomínky. Ve vesnici se však stane nehoda. Někdo srazí mladou dívku Abby a od nehody ujede. Abbyin život visí na vlásku. Nálada ve vesnici je na bodu mrazu, protože všichni tuší, že pachtel je přímo z jejich středu. Leina sesta Ellie pořádá večírek, na který pozvala několik přátel. Všichni jsou dokonalí šťastní.. Alespoň se tak všichni tváří. Ale skutečnost je úplně jiná  - Fiona s Charlesem - manželství je v troskách, Fiona holduje alkoholu, koketuje s ostatními muži a snaží se zahnat minulost. Patovi přišla manželka na nevěru a opustila ho. Pat nyní žije se svou "nevěrou" Mimi, kterou nikdo nemá rád, dokonce ani Pat ne. Ale co jiného mu zbylo, když Mimi ohlásila své těhotenství, Garry a Penny. Na oko dokonalý pár, Penny je však svým manželem ponižována a týrána. Pak je tu Leina sesta Ellie a její manžel Max. Ellie je přesvědčená, že si Max našel milenku. Ze zoufalství si začne nevinný románek s architektem Seanem, ze kterého se vyklube stalker, který je Ellie posedlý. Sleduje Ellie na každém kroku. Ellie začnou chodit výhružné sms zprávy, za kterými však není zhrzený milenec Sean, ale někdo úplně jiný.
     Celý příběh je neuvěřitelným propletencem, kde má každý své tajemství a pletichy, přesto je však příběh skvěle vymyšlený a ucelený. Neuvěřitlené pozorovat, jak se každý snaží dávat na odiv to nejlepší, co má. Jen aby nemusel sám sobě - nebo snad svým přátelům- přiznat pravdu a přijmout jakékoli své pochybení či selhání, které by člověka mohlo ukázat v pravém světle. Knížka mě moc bavila. Hlavně jsem zvědavá, jak se bude nadále vyvíjet vztah mezi nepřístupnou Leo a kriminalistou ve výslužbě Tomem. 😀
4.5* z 5*
336 stran.
12. Každé srdce je bránou - Seanan McGuire
1.dubnová
Zazvonil zvonec a... Přemýšleli jste někdy nad tím, co bylo pak? Děti, které se vrátily z jiných světů, z vílích říší, z králičích nor... Zapomněli na všechno a žili dál svůj život? Společně s Nancy se dostáváme do internátní školy. Rodiče ji zavřeli do tohohle ústavu, aby se vzpamatovala z únosu, který se nikdy nestal. Škola má jedno společné. A tím jsou děti, které touží vrátit se "domů" a usilovně hledají bránu zpět.
     Nádherný příběh. Vážně mě dostal. V některých recenzích jsem četla výtku: "v první půlce se vůbec nic neděje." To byla právě ta část, která mě nejvíc bavila. Autorka skvěle popisuje světy, ze kterých děti přišly. Někdo knížku hodnotí jako "ultradivnou". Pro mě je ale krásně divná. Uvidím s odstupem času, ale myslím si, že nad knihou budu ještě dlouho přemýšlet a bude jednou z mých nejoblíbenějších.

"Jasně, že jsem četla Alenku v říši divů, když jsem byla malá, ale nikdy jsem nemyslela na to, jaké to pro Alenku bylo, když se vrátila. Prostě jsem si říkala, že se nějak oklepala a hodila to za hlavu. Já to ale nedokážu. Pokaždé, když zavřu oči, jsem zpátky..."

95%
167 stran.

13. Strážkyně brány - dědictví - E.E. Holmes
     1. díl. Geniální. Knížka mě absolutně nadchla. Četla se úplně sama. Jelikož mě duchové oprvdu děsí nejvíc ze všeho, často jsem se u čtení hodně bála a celkově byla napjatá. Jsem zklamaná, že není zatím další díl. Musím si hlídat jeho vydání.
      Jessice zemřela máma. Zabila se skokem z okna. Jess ale nevěří, že to byla sebevražda. Ve svých téměř 18ti letech se setkává se sestrou - dvojčetem své mámy. Proč Jess nikdy nepoznala nikoho z rodiny? Proč se s mámou tak často stěhovaly? Utíkaly před někým? Jess se stěhuje ke své tetě Karen a záhy odjíždí na univerzitu. Často tu potkává kluka, líbí se jí, ale Jess ani neví, jak se jmenuje. Jednou večer se potkají v knihovně, kde oba pracují na esseji, kterou musí následující den odevzdat. Další den se Evan na hodině neobjeví. Jess se ho chce u profesorky zastat, proto ho omluví, že se nejspíš muselo něco přihodit, protože Evan tu práci včera opravdu psal! Profesorka ale vypadá naštvaně a rozrušeně. Jess se dozvídá, že Evan byl žákem školy loňský rok, ale zemřel. Jess je děkankou nucena navštěvovat psychologa, aby se vyrovnala se smrtí své matky a neřešila vše vzdorovitým chováním. Nikdo ji nevěří, až na spolubydlící Tiu. Jess začíná mrtvé lidi vídat čím dál častěji. Začne proto hledat pomoc a vysvětlení u profesora parapsychologie. Po průzkumu a otřesném a bolestivém zážitku, kdy chtěla jedna duše projít skrz Jess na druhou stranu, Jess odjíždí domů, kde je teta Karen nucena říct jí pravdu. Jess je bránou, kterou duše přecházejí na druhou stranu. Ale k bráně chybí klíč. Jess rak zjišťuje, že má dvojče Hanu, kterou jejich matka opustila, aby se vyhnuly tomuto strašlivému osudu, který je dědictvím jejich rodu. Hana vidí duchy už od dětství, a protože neexistoval nikdo, kdy by jí to vysvětlil, zůstala Hana zavřená v ústavu a dopována léky. Jessica s Karen Hanu z ústavu unesou. Teď, když je brána kompletní, můžou duše skrze ně přecházet na druhou stranu. Dívky se ale mají hodně, co učit. První díl končí tím, že odjíždějí do Anglie do školy, která je jim určená, aby se tam vše naučily.
98% ❤
328 stran.

14. Zmizení Sáry Lindertové - Kateřina Šardická
403 stran.
75%

15. Spi sladce - Rachel Abbot
288 stran.
85%

16. Nezvěstná - Rachel Abbot
312 stran.
85%

17. Poslední číslo
50%
432 stran.

18. Holubice a had 98%

19. Konec hlídky - Stephen King
První květnová. Konec třídílné série. Předchozí díly jsem nečetla. Knihu jsem si půjčila v knihovně, aniž bych tušila, že je to závěrečný díl sére. Tahle kniha nebyla úplně typicky Kingovská. Netrnula jsem u ní strachy, přesto však o do téhle detektivky dostal mistr hororu trichu toho nadpřirozena.
U Kinga mě hodně baví to jeho členění na krátké kapitoly, díky kterým se mi zdá, že čtení ubíhá samo.
     Vyšetřovatel Hoges je bývalý policista v důchodu, který m se svou parťačkou Holly detektivní kancelář. Tihle dva vyšetřovatelé mají na svědomí dopadení vraždícího šílence - Mercedesového vraha, který autem najel do davu lidí, spoustu jich zabil a zranil. Byl dopaden ve chvíli, kde se pokusil spáchat další teroristický čin. Nyní je už několik let v nemocnici ve vegetativním stavu.
     Když však spáchá sebevraždu jedna z jeho přeživších obětí, ošetovatelka a další lidé ve vrahově okolí, začíná to být podivné a Hoges začíná být přesvědčený, že za úmrtí může tento muž s poškozeným mozkem.
      Skvěle tu King pracuje s motivem sebevražd a vlivu internetu na osoby.
      Ve druhé polovině mě ale knížka spíše už nudila.
       70%
326 stran.

20. Světla na obloze

21. Selekce

22. 151 dní Pacifickou hřebenovkou - Lucie Kutrová 99%
Vtipná, zajímavá..od první stránky jsem se s Luckou 100% ztotožnila. A s každou další stranou jsem zjišťovala, jak jsme si podobné. :D Skvělá knížka.

23. Příliš mnoho Kateřin - John Green
65%
Upřímnně mě tahle kniha moc nenadchla. Hlavně její příběh, u kterého se mi zdálo, že skoro celou knihu stagnuje. Líbí se mi Greenův styl psaní, proto věřím, že mu dám ještě šanci. 
Za jaro přečteno:
15 knih, 5082 stran.

24. Nyxia

25. 1. a poslední červnová
Nyxia Nespoutaná 4.7*

26. Jo Nesbø - Přízrak 3.5*

Komentáře

  1. Harryho Pottera bych si taky ráda přečetla znovu. Četla jsem jej ještě jako malá, postupně jak se vydávaly další díly. Myslím, že by si to zasloužil. :)

    Nejvíce mě z tvých knih ale zaujala Cilčina cesta. Mám příběhy z tohoto temného období ráda.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jarní Wish List

Péče o vlasy

Březen v obrázcích